ALL DIGITAL REVIEWS

review, pareri, gadgets, photo camera, camcorders, teste, diverse, aparate foto, videocamere


  Formatul 4K sau QHD si cateva notiuni de baza si explicatii

  Share

  Admin
  Admin

  Posts : 10
  Join date : 2015-05-17

  Formatul 4K sau QHD si cateva notiuni de baza si explicatii

  Post by Admin on Wed May 20, 2015 8:29 pm

  4K este numele scurt sub care este cunoscută rezoluţia video care va înlocui mai devreme sau mai târziu actualul format FullHD prin cvadruplarea numărului de pixeli de pe ecran.

  În prezent, cea mai populară rezoluţie pentru filme şi cea mai râvnită de utilizatori pentru gadgeturi este cunoscută sub numele de FullHD, numărul de pixeli fiind 1920×1080.
  Aceasta a înlocuit aşa-numita rezoluţie Standard Definition (SD, 720×480 pixeli), dar şi rezoluţia HD-Ready 720p (1280×720 pixeli).
  Industria cinematografică încearcă însă de mai mult timp să impună un nou format care să fie adoptat atât pentru filme, cât şi pentru industria televizoarelor, acesta fiind unul dintre noile atribute ale Smart TV-urilor.
  Pe numele său 4K, noua rezoluţie a creat însă unele confuzii printre utilizatori, întrucât nu există încă o rezoluţie standard acceptată de toţi “jucătorii” din industria digitală, iar implementarea acesteia pe scară largă se va dovedi una cel puţin dificilă.
  Numele rezoluţiei 4K provine de la numărul de pixeli regăsiţi pe orizontală: aproximativ 4.000 pixeli. Pe verticală există aproximativ 2.000 de pixeli, astfel că rezoluţia 4K este de aproximativ 4.000×2.000 pixeli.
  Din păcate, în prezent nu există un standard general acceptat pentru rezoluţia 4K, ci mai multe rezoluţii care se apropie sau depăşesc uşor numărul “magic” 4.000.

  Există însă două formate uzuale:
  QuadHD 3.840×2.160 pixeli – numele său provine din faptul că numărul total de pixeli este de patru ori mai mare decât cel al rezoluţiei FullHD. De asemenea, este şi singura rezoluţie 4K care respectă formatul 16:9.
  4K/2K sau 4Kx2K 4.096×2.160 pixeli – aşa cum probabil intuieşti, numele său provine din faptul că numărul de pixeli de pe orizontală este de peste 4.000, iar al celor de pe verticală de peste 2.000.
  În general, producătorii de televizoare vor miza pe rezoluţia QuadHD, însă este foarte probabil ca numele de marketing al acesteia să rămână 4K, întrucât aparent sună mai bine.


  YOUTUBE A INTRAT ÎN JOCUL 4K
  YouTube oferă acum suport pentru filmulețele care au o rezoluție de 4K, adică 4.096 X 3.072 , aceasta fiind de 4 ori mai mare decât cea FullHD 1080p.
  Pentru înțelege mai bine ce înseamnă rezoluția 4K, dimensiunea ecranului ideal pentru a viziona un astfel de film este de 7,6 metri. Filmele IMAX sunt proiectate cu ajutorul a două proiectoare cu rezoluție 2K.
  Vizionarea la 4K se poate face prin selectarea opțiunii „Original” din meniul pentru rezoluții. Filmulețele de pe YouTube pot fi vizualizate acum la rezoluții video ce pornesc de la 360p până la 4K.
  Bineînțeles filmulețele pot fi urmărite la aceste rezoluție numai numai dacă utilizatorii au o conexiune foarte bună la internet.
  TELEFOANE CU 4K
  Galaxy Note 3 a fost primul smartphone Samsung cu funcţie de filmare 4K (rezoluţie 3840×2160).
  Acomodând de până la 4 ori mai mulţi pixeli decât clipurile 1080p, secvenţele filmate cu Galaxy Note 3 vor putea fi admirate în toată splendoarea lor pe ecranul unui televizor din gama Samsung UHD, disponibile pentru piaţa din România în variante cu ecran de 55 şi 65 inch.In prezent au fost lansate mult asteptatele Samsung Galaxy S6 si Edge si ele cu capabilitati 4K la o calitate buna.
  CAT COSTA O CAMERA CARE FILMEAZA 4K?
  BlackMagic a prezentat prima cameră pentru producții cinematografice capabilă să înregistreze în format 4K RAW (CinemaDNG Raw).
  Are dimensiuni reduse, conectori universali, este compatibilă cu accesoriile profesionale pentru cinematografie, salvează pe SSD și costă mai puțin de 4000 USD!
  Comparați prețul acesta cu un Canon EOS C500 care costă aproximativ 30.000 USD și o să vă dați seama ce avans tehnologic ne așteaptă în următorii ani.
  Intre timp marii jucatori de pe piata Sony si Panasonic plus Canon au scos diverse modele destul de accesibile.
  Pentru 2015 varful de gama de la Sony este modelul Sony FDR-AX 33, mai mic si mai usor decat predecesorul sau FDR-AX100, fiind astfel mai atractiv pentru utilizatorii care isi doresc o camera usor de manevrat, insa cu performante spectaculoase. Aceasta este si prima camera video 4K Sony care dispune de un sistem de stabilizare Balanced Optical SteadyShot (B.O.SS) ce asigura inregistrari 4K fluide, estompand tremurul mainii. La fel ca si celelalte modele de camere video 4K lansate anul acesta, noua FDR-AXP33 inregistreaza in format XAVC S, usor de stocat si de editat. Videografii pot inregistra la un bit rate ridicat de 100Mbps, pastrand un nivel ridicat al detaliilor chiar si atunci cand subiectii sunt in miscare.
  Viitorul este aici! Poate chiar mai repede decât ne-am fi așteptat. Prețurile scăzute ale noilor echipamente ultra-performante lansate săptămâna aceasta nu fac decât să confirme avansul tehnologic din prezent.
  Dacă aparatele 4K au ajuns să coste mai puțin de 4.000 USD acum, peste doar cațiva ani vor ajunge sub 1000 USD și toți vom avea o cameră video 4K.
  Tehnologia evoluează, devine din ce în ce mai accesibilă și înlocuiește tehnologiile vechi. Așa s-a întâmplat și până acum, dar mai lent.
  De acum înainte generațiile se succed din ce în ce mai repede. La fel și în ceea ce privește aparatele foto digitale.

  Dar din pacate in momentul de fata nu exista material 4K pentru redare si asta este cel mai mare impediment, la ora asta neexistand vreo televiziune care sa emita in acest format!


  format 4k definitii si explicatii

  -

   Current date/time is Tue Dec 11, 2018 6:17 am