ALL DIGITAL REVIEWS

review, pareri, gadgets, photo camera, camcorders, teste, diverse, aparate foto, videocamere


  Mic Dictionar TV - Audio - Video

  Share

  Victor.iOS

  Posts : 1
  Join date : 2015-05-18

  Mic Dictionar TV - Audio - Video

  Post by Victor.iOS on Tue Jan 31, 2017 10:22 am

  Ne-am gandit ca nu ar fi rau sa facem un dictionar despre televizoare si anumite parti conexe ale sale care poate ajuta pe oricine, atunci cand este vorba de achizitionarea unui aparat sau nu numai !

  - 2.35 Anamorfic
  In 1953, 20th Century Fox a lansat The Robe , filmat în anamorfic cinemascop, cu un 2,35: 1 raport de aspect, creat cu o micșorare optică dublă în obiectivul aparatului de filmat și cu o marire în lentila proiectorului. Lentilele cinemascop au fost în curând înlocuite cu lentile Panavision. Acesta a fost începutul sistemului revoluționar in format cu ecran ultra lat , care continuă și astăzi , cu lentile de la Angénieux, Cooke, Panavision, Vantage si Zeiss, printre altele.
  - 3D - imagine tridimensionala
  3D functioneaza prin transmiterea unei imagini la ochiul stang, urmata de una pentru ochiul drept. Ochelarii speciali blocheaza imaginea pentru ochiul stang apoi pentru ochiul drept. Acest lucru se intampla de mai multe ori intr-o secunda, asa incat fiecare ochi va vedea imaginea corecta la timpul potrivit insa alternanta va crea un efect de profunzime. Impus pe piata cu mare tam tam de catre producatorii de televizoare ca fiind un "cinema killer" aceasta functie s-a dovedit a fi destul de inutila, astfel ca in timpul Jocurilor Olimpice de la LONDRA doar 11 la suta din detinatorii de TV-uri 3D au folosit aceasta functie, care probabil ca va disparea din lista de functionalitati a televizoarelor din generatiile viitoare.  - Ambilight
  Sistem inteligent de iluminare a spatelui televizorului in concordanta cu lumina si culoarea aflata pe ecran ceea ce duce la o experienta video mult mai buna creand senzatia unei diagonale mult mai mari. Culoarea si lumina se schimbă în funcție de acțiunea de pe ecran, si acest sistem fiind produs sub mai multe forme (full sau Edge) fiind un sistem propietar PHILIPS.  - Aquos Net +
  Această tehnologie de la Sharp vă permite să va conectati la internet și de a rula o serie de aplicații on-line. De asemenea, puteți utiliza Opera Browser pentru a naviga pe internet.

  - Blu-ray
  sau BD (Blu-ray Disc) reprezinta un tip de disc optic de mare densitate folosit pentru stocarea de date, în special pentru înregistrări video de înaltă rezoluție, inclusiv cele 4K.
  Numele Blu-ray provine de la culoarea albastru-violet a razei laser cu care se fac citirea și scrierea acestui tip de disc.
  - Controlul automat al volumului (AVC sau AVL)
  O caracteristică a unor televizoare care ajustează automat sunetul pentru a putea fi păstrat la un volum constant. Acest lucru ajută la prevenirea salturi bruște în volum în timpul reclamelor sau când comutați canalele, de asemenea in timpul vizionarii unor programe noaptea. De asemenea, cunoscut sub numele de Reglaj Auto Volume (AVL).

  - Dolby Digital Plus si Dolby Atmos
  Aceasta este o tehnologie digitala de la laboratoarele DOLBY care vă permite să utilizați configurații de boxe pe 7.1 canale independente impreuna cu televizorul. Ultima tehnologie se numeste DOLBY ATMOS si permite pana la 11 canale independente de sunet, aparand in plus boxele (canalele) de tavan. Pentru uzul cinematografic numarul canalelor este aproape infinit.  - Edge LED
  Un sistem de LED-uri care sunt situate în marginea ecranului sau in rama acestuia folosite in tehnologia de iluminare a ecranelor LCD pentru a permite ca panelurile TV sa fie foarte subtiri.

  - HDMI - High Definition Multimedia Interface
  Este vorba de un cablu care poate transmite continut HD sau ULTRA HD deci semnale digitale audio, video si transmisie a datelor de internet de foarte mare capacitate, latimea de banda fiind cam de 10,2 Gbps. In functie de versiunea de update (desi cablul fizic este acelasi) aceste interfete pot transmite un volum foarte mare de date, versiunea 2.0a se pare ca va functiona si cu datele necesare imaginii HDR, iar pentru audio capaciatea de a  reda sunet fara pierderi de semnale audio comprimate cu formaturi digitale precum Dolby True HD sau DTS-HD Master Audio sau Dolby Atmos. Mai pe scurt HDMI 2.0a va avea capacitatea latimii de banda de pana la 18Gbps, suport pentru rezolutii video de 3840 x 2160 de pana la 60fps si pana la 32 de canale audio.
  UPDATE HDMI 2.1
  La inceputul lunii ianuarie 2017 au fost anuntate si ultimele imbunatatiri pentru HDMI ale versiunii 2.1 care va fi lansata in ultima parte a acestui an. Versiunea 2.1 HDMI este cea mai recentă actualizare a specificațiilor oferind funcții avansate pentru intreg sistemul HDMI. Acesta va suporta o serie de rezoluții video și rate de refresh foarte mari, inclusiv 8K60fps și 4K120fps, Dynamic HDR, crescand si latimea de banda cu un nou cablu 48G. Versiunea 2.1 HDMI este compatibilă cu versiunile anterioare.

  - HD-ready
  "HD ready" este un sistem de etichetare introdus de către organizația producătorilor de televiziune ", Asociația europeană a industriei pentru sisteme informatice (EICTA). Eticheta înseamnă că televizorul are rezoluția ecranului minima și mufele digitale pentru a recepționa și afișa o imagine HD. Televizoarele etichetate HD Ready tind să aibă 768 de linii orizontale de pe ecran, dar modelele 1080p HD Ready au 1080 de linii orizontale.

  - HDR - High-dynamic-range imaging
  Cea mai controversată facilitate ale noilor televizoare incepand cu anul 2015 este HDR-ul care din păcate este disponibilă doar de la anumite surse de semnal şi mai ales din BLURAY UHD. Este o tehnologie relativ nouă care face părțile luminoase ale imaginii într-adevăr luminoase, păstrând în același timp părțile întunecate la un nivel de negru corespunzător. Acest interval dintre lumină și întuneric cunoscut sub numele de rată de contrast, se presupune a fi mai mare pe televizoare HDR-READY decât pe televizoare standard. În termenii cei mai simpli, aceasta înseamnă un televizor mai luminos, dar numai în zonele de pe ecran care au nevoie. Rezultatul este o imagine care apare într-adevăr și seamănă mai mult cu ceea ce am vedea în lumea reală. În plus, mai multe date disponibile pentru mai multe detalii în părțile luminoase și întunecate ale imaginii, marele dezavantaj ramânând sursele de semnal foarte limitate.  - Full HD
  Un televizor de înaltă definiție, cu o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli.

  - Ultra High Definition (UHD)
  Un afișaj sau conținut, cu o rezoluție de cel puțin 3840 x 2160 pixeli sau latimea ori inaltimea imaginii. Aceasta este în prezent, cea mai mare rezolutie existenta pe un televizor de consum. Cunoscut si sub numele de 4K. De retinut ca un panel HD are in medie cam 50 de pixel per inch, iar un televizor ULTRA HD cam 152 de pixeli per inch, acest numar diferind in functie de diagonala ecranului, de aceea si distanta de vizionare poate fi foarte mica, la un ecran de 55 de inchi spectatorul putand sta la numai 1.5 metri fara niciun fel de problema.

  - HDCP - High Density Copy Protection
  A fost dezvoltat de Intel pentru protectia continutului digital care foloseste interfata DVI. HDCP cripteaza transmisia continutului intre sursa – un calculator, un DVD player – si receiver – monitor, televizor sau proiector. HDCP nu are ca scop protejarea dreptului de autor cum eronat se crede, ci protejarea integritatii continutului digital in cursul transmisiei.

  - prelucrare 100Hz și 200Hz
  Standardul nativ de televiziune in Europa lucreaza pe 50 Hz. datorita frecventei retelei, sau astfel spus se afiseaza 25 de cadre complete sau 50 de semi-cadre per secunda.Deoarece panourile LCD sufera de niste imperfectiuni tehnice caracteristice foarte multi fabricanti incearca sa pacaleasca ochiul prin tot felul de artificii pe imagine, acestia inmultind pe cale electronica anumite cadre sau alfel spus dubland sau inmultind de patru ori cadrele afisate pentru ca imaginea sa apara mai lina sau cursiva. Din pacate aceste imagini dau senzatia pentru multi privitori de imagine nefireasca, semanand cu ceva filmat in studiou de unde si denumirea generica de efect "soap opera" efect care poate fi anulat din meniul de setari si anularea functiilor respective care au denumiri diferite, de la producator la producator, la televizoarele Philips numindu-se Perfect Motion Rate (PMR).

  - Iluminare din spate - backlight
  O sursa care luminează ecranul televizorului din spate. Televizoarele cu LED-uri sunt cu iluminare din spate data de diode emițătoare de lumină, aceasta tehnologie mai numindu-se si Full-Array avand avantajul unei iluminari mai uniforme si mai precise si dezavantajul maririi grosimii panelului TV. Este sistemul cel mai performant care este folosit la LED TV.

  - Raportul aspect ecran
  Proporțiile relative ale ecranului, având în vedere raportul dintre lățimea si  înălțimea ecranului. Cel mai comun raportul de aspect al televizoarelor moderne este de 16: 9 desi majoritatea filmelor moderne se realizeaza la un raport de 21:9 sau in termeni TV Ultra-Wide Screen. Raportul de 16 la 9 a fost ales pentru a asigura o compatibilitate sporita cu vechiul aspect de 4:3, dar viitorul standard 8K mizeaza pe pe ecranul Ultra Wide.  - LED TV
  Un tip de televizor LCD, care este iluminat din spate sau lateral cu ajutorul Light Emiting Diode sau LED-uri. Acestea sunt luminoase, dar folosesc foarte puțină energie.

  - Local Dimming (general)
  Aceasta tehnica, de asemenea, cunoscut sub numele de "micro-reglare a intensității luminoase", variază lumina de fundal în diferite părți ale ecranului pentru a da tonuri închise la culoare, negru mai adanc și un alb strălucitor acolo unde este necesar.

  - Micro Dimming Ultimate
  Îmbunătățește contrastul, culoarea și claritatea separat în sute de zone de pe ecran, pentru o imagine mai bună. Această caracteristică poate fi găsită pe televizoarele Samsung.

  - Near Field Communication (NFC)
  O modalitate de a permite dispozitivelor mobile pentru a comunica prin intermediul undelor radio. Pur și simplu se pot aduce impreuna foarte aproape pentru a transfera date sau de a efectua o plată fără contact.

  - OLED - Organic Light Emitting Diodes
  Aceste ecrane high-tech sunt mai subțiri, mai ușoare și mai flexibile decât televizoarele convenționale OLED vine de la Organic Light Emitting Diode – LED  Organic – şi este cunoscut ca având multiple avantaje fata de alte tipuri de televizoare. Toate aceste avantaje vin din capacitatea OLED-urilor de a funcţiona fără a avea nevoie de iluminare din spate, asa cum este in cazul televizoarelor LED. Televizoarele OLED funcționează pe baza acestor acestor OLED-uri. OLED-urile emit lumina prin intermediul unor compuși organici, ceea ce permite nivele mult mai profunde de negru și un contrast mai puternic decât alte tipuri de televizoare.

  - Rată de reîmprospătare - (Refresh rate)
  Sau cât de repede un televizor poate actualiza imaginea de pe ecran. Ratele ridicate de reîmprospătare înseamnă, în general, mișcare rapidă care arată mai bine, cu mai puține neclarități. Ratele de actualizare sunt măsurate în herți - sau actualizări ale cadrelor pe secundă, unde exista totusi o valoare fizica limitata, data de caracteristicile afisoarelor LCD. La televizoarele OLED aceasta rata de refresh poate atinge valori foarte ridicate.

  - Smart TV
  Un televizor care se poate conecta la Internet (conditie de baza) pentru a accesa caracteristici on-line și conținut. De multe ori, aceste televizoare au aplicații care vă permit să urmăriți in timp real din alte surse, filme, transmisii sportive sau a avea acces la social media. Practic televizorul nu este decat o tableta uriasa care cu ajutorul aplicatiilor mareste posibilitatile de folosire a televizoarelor fiecare producator folosind un limbaj de operare propiu, Samsung folosind limbajul TIZEN, cei de la LG WebOS 2.0 iar Sony incercand o implementare a unei solutii bazate pe Android..
  In 2016 la sondajul efectuat de SAMSUNG acesta a aratat ca numai 15 la suta din utilizatori au conectat televizorul la reteaua de internet pentru a folosi modulul de SMART.
  - Timp de raspuns
  Timpul necesar pentru un pixel de pe ecranul televizorului pentru a merge de la alb la negru si apoi la alb. Un timp lent poate avea ca rezultat decalaj în imagine, care arată ca o neclaritate sau ca o imagine manjita. Unii fabricanti de panouri LCD dau timpul de raspuns de la Gri la Gri, care este mai mic si astfel cumparatorii pot fi foarte usor de pacalit.

  - QLED
  În esență, este noul nume pentru gama Samsung Quantum Dot de televizoare - o abreviere a "Quantum Dot LED", cu "Quantum Dot" fiind tehnologia de imagine Samsung și "LED-ul" fiind lumina de fundal. Samsung este singurul producator de QLED, deoarece acestea utilizează inovațiile sale Quantum Dot, deși ambele Sony si LG au cochetat Quantum Dot tech, în trecut, de asemenea, dar si aici SAMSUNG se bazeaza foarte mult pe marketing deoarece panelurile LCD au defecte native datorate tehnologiei in sine, dar probabil ca in urmatorii ani SAMSUNG va incepe productia de panouri OLED pentru propiile televizoare.  Victor.iOS

  ---- in curs de actualizare

  dictionar,audio,video,tv,hdmi,led,smartv

   Current date/time is Tue Dec 11, 2018 6:18 am